Himoksella siivous sujuu!

Tällä kertaa blogissamme kurkistetaan siistijöiden työhön Himoksen matkailukeskuksessa, kun mökkisiistijämme kertovat työarjestaan.

Yli 400 kohdetta siistittävänä

Vuokravälityksessä ja avainpalvelusopimuksella olevia mökkejä on Himos Mökkipalveluiden siistijöiden huolehdittavana yli 400, joten töitä riittää. Himos Mökkipalveluilla työskentelee ympärivuotisesti noin parikymmentä siistijää, ja sesonkiaikoina enemmänkin. Siistijät työskentelevät kahden tai kolmen hengen tiimeissä ja liikkuminen mökkikylissä tapahtuu pakettiautoilla. Kohteet siivotaan ja tarkistetaan aina tulojärjestyksessä, jotta asiakkaat pääsevät ajoissa vuokraamaansa kohteeseen majoittumaan.

Kohteen luovutus on lähtöpäivänä klo 12. Jos kuitenkin tämä tuntuu liian aikaiselta, on useimpiin kohteisiin varattavissa lisäpalveluna ns. jatkoaika, eli myöhäinen lähtöluovutus. Tällöin mökin luovutus on vasta klo 18. Tämä ei toki ole mahdollista silloin, jos mökkiin on tulossa samana päivänä jo uudet asiakkaat.

Tilaamalla lähtösiivouksen nautit lomasta viimeiseen hetkeen asti

Usein majoittujat tilaavat lähtösiivouksen, jolloin asiakkaan ei tarvitse lähtöpäivänä lainkaan stressata mökin siivouksesta. Asiakkaan tulee ainoastaan huolehtia, että loma-asunto jää ns. normaalin asumisen jäljiltä; huonekalut ja muut varusteet paikoillaan ja ehjinä, likaiset astiat astianpesukoneessa tai tiskipöydällä, roskat roskiksessa, tölkit ja pullot keittiön tiskipöydällä, sekä isoimmat tahrat ja likajäljet poistettuna. Lisäksi vuokraliinavaatteet ja -pyyhkeet tulee kerätä eteisen lattialle. Myös lomakohteen piha-alue tulee olla siisti. Ohjeet löytyvät myös loma-asunnosta. Asiakas on voinut tehdä lähtösiivouksen kohteeseen myös itse, jolloin siistijät käyvät kohteessa vain tarkistuskäynnillä. Tällöin käydään tarkistamassa, että mökissä kaikki on kunnossa ja tehdään tarvittavat täydennykset seuraavaa asiakasta varten.

Huumori kukkii ja hihat heiluu!

Työpäivät starttaavat arkisin klo 8. Jokaiselle tiimille on siivouksen esimies aamulla laatinut oman mökkialueensa työlistan. Aamut aloitetaan aina perehtymällä päivän työlistaan ja tarkistamalla, että kaikkiin tarvittaviin kohteisiin on avaimet mukana. Työaikaa ei ole hukattavaksi, jos jonkun kohteen avain puuttuisikin matkasta, ja sitä pitäisi lähteä erikseen noutamaan.

Autoihin pakataan työlistan mukaisesti tarvittavat siivousvälineet sekä lisäksi kaikki asiakkaiden tilaamat lisäpalvelut, kuten liinavaatteet, kokoustarvikkeet, lisäpatjat, matkasängyt tai syöttötuolit. Kun auto on pakattu, huristellaan ensimmäiseen kohteeseen. Kohteeseen saavuttaessa siivoojien yhteistyö on saumatonta ja jokaisella on tarkasti tiedossa mitä kukakin tekee. Muutama kohde saadaan valmiiksi aamupäivästä ja sitten onkin aika käydä ruokatauolla tankkaamassa evästä.

Siivoustyö on fyysisesti ja henkisestikin raskasta ja vaatii vahvuutta ja energiaa. Huumori auttaa kiireen ja kovan työn keskellä jaksamaan, eikä sitä tältä porukalta puutu! Naurua ja vitsejä riittää, vaikka työ ei aina niin hohdokasta olisikaan. Pienen tauon ja lounaan jälkeen jaksaa taas jatkaa. Kahvitaukoa päästään viettämään tilanteen mukaan, sitä kun ei aina ehdi ajallaan pitämään, jolloin joustavuutta tarvitaan. Kun uusille asiakkaille on saatu mökit siivottua, on siistijöillä ansaittu kahvitauko, ja monen tunnin uurastuksen jälkeen kahvi maistuu paremmalta kuin hyvältä.

Välillä oven takaa voi löytyä odottamaton yllätys…

Yllätyksiltä siivoojat eivät pääse välttymään. Oma jännityksensä onkin astua mökin ovesta sisään, sillä koskaan ei voi tietää mitä sisällä odottaa. Olipa kerrankin tapaus, että railakkaammat uudenvuoden juhlijat olivat keksineet ampua raketteja mökin sisällä ja laittaa huonekaluja uuteen uskoon. Mökin parkettilattia oli entinen ja useita huonekaluja jouduttiin uusimaan. Jo pihasta pystyi varovasti aavistelemaan mitä tuleman pitää, kun leivänpaahdin oli heitetty piha pensaaseen ja roskat olivat vallanneet mökin terassin. Tästä lähti mökin varanneelle sievoinen lasku, lieneekö juhlat olleet sen arvoiset? Tällaisissa tapauksissa siistijät kuvaavat tarkasti kaiken mikä ei kata normaalia lähtösiivousta.

Mikäli kohteessa on tehty ilkivaltaa, rikottu tavaroita tai sotkettu silmittömästi, kirjaavat siistijät ylös rikotut esineet, ja ilmoittavat huoltoa vaativat toimenpiteet huoltomiehille. Kuvat lisätään asiakkaalle lähtevään laskuun. Joskus siistijät ovat joutuneet siivoamaan kohdetta useammankin päivän, jos mökki on aivan kuin ”pommin” jäljiltä. Pelkkään raivaustyöhön eli roskien, pullojen ja muun roinan keräykseen vierähtää jo oma aikansa. Aina yllätykset mökeissä eivät ole siisteyteen liittyviä, vaan toisinaan myös asiakkaisiin, jotka eivät olekaan mökistä ajallaan lähtenyt, vaikka ovat avaimenkin jo vastaanottoon palauttaneet. Siistijöiden mennessä mökkiin on sieltä löytynyt niin nukkuvia vieraita kuin aamupäivään asti juhlia jatkaneitakin bilettäjiä. Tällaisissa tilanteissa säikähdyksiltä ei voi välttyä, ja yleensä niin siistijä kuin mökissä oleva asiakaskin ovat säikähtäneet yhtä paljon toinen toistaan.

Sesongit rytmittävät siivoustyötä

Kiireisimmät ajat siistijöillä ovat talvi- ja kesäsesongit, mutta korona-aika on saanut ihmiset innostumaan kotimaan matkailusta yhä enemmän. Viime aikoina Himoksen mökkikylissä onkin ollut vierailijoita vuodenaikaan katsomatta. Kiireisimpinä vaihtopäivinä taistellaan aikaa vastaan, sillä asiakkaat vaihtuvat yhtä aikaa jopa parissa sadassa kohteessa.

Siistijöillä on vain muutama tunti aikaa siivota parisataa mökkiä ennen kuin uudet asiakkaat jo saapuvat klo 16. Tavoite on aina se, että uudet asiakkaat pääsevät ajallaan mökkiin. Siihen kuitenkin vaikuttaa moni siistijöistä riippumaton asia, kuten lähteekö edelliset asiakkaat ajallaan pois tai onko mökki jätetty minkälaiseen kuntoon. Nämä ovat tapauksia, jonka vuoksi joskus valitettavasti käy niin, että tavoitteesta myöhästytään. Onneksi kuitenkin hyvin harvoin.

Sesonkien ulkopuolella mökkeihin tehdään mökinomistajien tilaamia suursiivouksia. Mökit puunataan lattiasta kattoon perusteellisesti, jolloin esimerkiksi pestään saunat ja ikkunat sekä sulatetaan pakastimet. Siivoustaso pyritään aina pitämään korkealla, jotta asiakkailla on mahdollisimman viihtyisät oltavat. Koronaviruksen torjumista varten siivousta on entistä enemmän tehostettu, ja siivouksessa on noudatettu viranomaisten ohjeistuksia.

”Siivoustyössä näkee oman työnsä jäljen erinomaisesti ja se onkin yksi parhaimmista asioista tässä työssä, puhtaus on sydämen asia.”

Tee lomastasi entistäkin helpompi ja osta varauksesi yhteyteen

LIINAVAATTEET
Säästy lakanapyykiltä ja tilaa meiltä liinavaatteet etukäteen mökkiisi tai vuokraa tullessasi vastaanotosta 15€/setti.

LÄHTÖSIIVOUS
Voit varata lähtösiivouksen etukäteen myyntipalvelusta tai tullessasi vastaanotosta.
Lähtösiivouksen hinta alk. 77€
Mökin siivouskomerossa on tarkempi tieto, miten mökki tulee siivota.

JATKOAIKA
Palauta avaimesi lähtöpäivänä vasta klo 18! Jatkoaika 50 € mökeissä, huviloissa 100 € ja luksushuviloissa 200 €. Kysy lisää ja varaa myyntipalvelustamme tai vastaanotosta viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä klo 16 mennessä.
HUOM! Jatkoaikaa et voi varata enää lähtöpäivänä!

TILAUKSET

HimosLomat
Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi