Lähimatkailu-Mitä Himoksella voi tehdä?

Lähimatkailu tuo yllätyksiä ja on edullista

Joskus unohdamme tutustua kotimaahamme, jopa omaan asuinkuntaamme, joka voi tarjota vapaa-aikaan ihastuttavia irtiottoja arkeemme.  Lähimatkailu yleensä avartaa kokemuksiamme; saatamme kokea poikkeavia, antoisia ja mieltä rikastuttavia elämyksiä, kun vain rohkeasti tutustumme tarjontaan.  Ajatteluamme avartaa uudet kokemukset, joiden avulla saamme arkeemme, työhömme ja omaan elämäämme uusia näkökantoja – ja näin yleensä tapahtuu, kun kokeilee jotain ihan uutta. Lähimatkailu on yleensä hyvin leppoisaa ja helposti saavutettavissa, jolloin mieli on rauhassa ja vapautuu antamaan tilaa uusille ajatuksille ja mietteille.

Lähimatkailu on usein myös edullista ja kestävää matkailua. Luonto, museot, lomakohteet ja kaikkinaiset aktiviteetit ovat yleensä saavutettavissa helposti, vaikka julkisilla kulkuyhteyksillä. Kotimaan matkailun hintatasoa on pidetty korkeana, mutta nyt koronaepidemian aikana on huomattu, että matkailu kotimaassa onkin yllättävän edullista. Edullisuus tulee esiin, kun huomaamme lähialueen pientoimijat ja monipuoliset palvelut ja aktiviteetit, josta voi valita edullisia ja täysin ilmaisiakin palveluja vapaa-aikaamme.  Vielä, kun tekee omat retkieväät ja matkustaa edullisesti, niin kokemukset eivät olekaan välttämättä hinnalla kuorrutettuja. Kokemuksia on välillä vaikea arvioida euroissa, koska elämykset tuovat kokemusta ja avartavat ajattelua monella tapaa; tätä on rahassa vaikea mitata.

Himos Ykkönen

Mökin voi vuokrata vaikka pariksi päiväksi tai viikoksi

Meistä kaikki eivät todellakaan halua omistaa omaa kesämökkiä. Siitä usein haaveillaan, mutta kun käytännön tasolla mietimme sen investoinnin, huoltamisen ja ylläpidon työtä ja kulua, niin haave kesämökistä alkaakin näyttäytyä rahareikänä ja työmaaleirinä. Todennäköisesti juuri tämän vuoksi mökkien vuokraus on kasvamassa niin kesällä kuin talvella. Mökin vuokrauksen päätyttyä laitetaan ovi kiinni, joten huolet mökkiin liittyen eivät lähde lomalaisen matkaan, vaan ne ovat jonkun muun vastuulla. Lomalla nautitaan kaikilta osin mökkeilyn ihanuudesta ja loman päätyttyä jäljelle jäävät ihanat muistot. Helpossa mökkielämässä jää aikaa tutustua lähialueeseen ja hakea sitä kautta omaan lomaan sopivaa ohjelmaa ja aktiviteettia.

HimosLomat Oy on vuokrannut mökkejä jo yli 30 vuoden ajan ja huomannut mökkien vuokrauskysynnän kasvavan vuosi vuodelta. Vuokrattavia mökkejä tulee olla monipuolisesti tarjolla: joku haluaa perinteisen mökin järven rannalta omassa rauhassa, joku puolestaan huvilan kaasugrilleineen ja porealtaineen. HimosLomien kokemuksen mukaan merkittävin syy vuokrata mökki on olla vapaa-ajalla perheen ja ystävien kanssa. Se on osoittautunut erilaisissa asiakaskyselyissämme tärkeimmäksi syyksi mökkeillä. Tämän lisäksi on kiva hyödyntää oman mieltymyksen mukaan lomakohteen vuokravälineiden ja aktiviteettien tarjontaa oman aikataulun mukaisesti.  Silloinkin ollaan suurelta osin omalla porukalla hakien kokemuksia esimerkiksi eFatbike-pyöräilystä, melonnasta tai laavulla nuotiomakkaran paistosta.

Himoksen patikointireitit

Luontoa on kaikkialla

Kansallispuistojen polut ovat löytäneet merkittävästi uusia patikoijia tänä vuonna. Luonnosta nautitaan, sieltä haetaan voimia ja lasketaan verenpaineet pikku patikoinneilla perheen kesken. Himoksen läheisyydessä on Isojärven kansallispuisto, mutta ei voi vähätellä useita muitakin luontokohteita, jotka ovat Himoksesta vain muutaman kilometrin päässä. Tällaisia ovat mm. Synninlukko, Rotkojärvi ja Juveninkoski.

Himoksella voi patikoida merkityillä reiteillä päiväretkiä, matkalla on laavuja, jossa valmiina puita makkaran paistoon tai nokipannukahvin keittoon. Matkaa voi taittaa kävellen tai pyörillä; niitäkin useita erilaisia vuokrattavissa. Tämän vuoden suosituin vuokraväline on ollut eFatbike, joka on yllättävän helppo ajaa niin aikuisten kuin lasten. Sähköavusteinen fatbike pitää reippaan vauhdin yllä ja ylämäissäkään ei tule liian hiki, ellei sitten ota avustusta pois päältä kuntoilumielessä.

Miltä kuulostaisi pyöräily Himosvuoren ympäri, eväiden syönti laavulla ja vuoren laelta avautuvista maisemista nauttiminen?  Se on upea luontoelämys kenelle tahansa.

Patikointikartta Himos

Matkailua lomakohteeseen

Kun lähimatkailun reitit suunnittelee hyvin, niin jo matkalla lomakohteeseen tai paluumatkalla kotiin voi kiireettömästi koukata lähikuntiin. Himokselta voi helposti poiketa mm. Lahtisen huopatehtaalle, Mäntässä Serlachiuksen museoalueeseen ja taidenäyttelyihin tai Unescon maailmanperintökohteeseen, Petäjäveden Vanhaan Kirkkoon.

Jyväskylässä on erilaisia aktiviteetteja sekä useita erilaisia arkkitehti Alvar Aallon kierroksia. Tampereella puolestaan voi poiketa Pyynikin näkötorniin tai Näsinneulaan; kaupunki tarjoaa muutenkin monipuolisesti tekemistä matkalaiselle.

”Joskus on lähdettävä kauas, että näkee lähelle” lienee totta, kun mietimme lähimatkailua. Lähimatkailusta saa niin paljon irti, kun vain avoimin mielin tutkii palvelutarjontaa kotikonnuilla tai valtakunnallisesti. Himokselle tulee matkailijoita suurimmasta osasta kaupunkeja 1 – 2 tunnin ajomatkan tai junamatkan päästä, eli Himos on lähellä suurinta osaa väestöä. Himos on Jyväskylän ja Tampereen välissä, vaikka osa vieläkin olettaa Himoksen olevan Pohjois-Suomessa.

Himoksen lähialueen palveluita

Himos on ympäri vuoden toimiva lomakohde, jossa on tarjolla paljon tekemistä. Talvella on viikko-ohjelma, ja läpi vuoden on eri vuodenaikojen mukaan vuokralla niin lumikenkiä, kanootteja, moottorikelkkoja, kuin mönkijöitä, potkukelkkoja ja erilaisia pelejäkin.

Himokselta vain 10 km päässä sijaitsee Hirvikartano, jossa on pieni, muutaman eläimen eläintarha. Hirviesittelyssä saat syöttää tarhattuja hirviä ja kuulet paljon tietoa hirvistä. Näet myös suloiset bambit eli metsäkauriit ja kartanon leppoisat porot. Hirvikartanon pihapiirissä ja tuvassa voit nauttia ihanasta, entisajan kiireettömästä tunnelmasta ja keittiön ollessa auki, on mahdollista myös ruokailla, tietenkin hirveen maittavaa ruokaa. Himoksen läheisyydessä on myös lähiruokaan panostava Ravintola Patapirtti, joka on upean perinteikäs miljöö puutarhaviljelmineen. Patapirtissä emäntä kertoo auliisti talon historiaa, ja puutarhaviljelmistä voit kotiin ostaa mm. emännän tekemää viiniä.

Jämsässä on mielenkiintoisia museoita ja paikallinen harrastajateatteri tekee upeaa teatteria. Jämsä Areena on aivan Jämsän keskustassa ja siellä on monipuolinen eri aktiviteettien puisto ja maauimala. Jämsä Areenalla on mm. Suomen upein pumptrack. Lisäksi alueella on lasten liikennepuisto, kuntolaitteita, eri pelialueita ja frisbeegolf. Välillä polskahdus maauimalaan ja urheilu jatkuu taas!

Jämsän keskustassa on muutamia ainutlaatuisia liikeitä, kuten Farkkukauppa Vehkala, josta löydät sopivat pöksyt ja vaatteet myyjän avustamana. Pajalan Kengästä ei yleensä lähdetä ilman kenkiä sen laajan valikoiman ja hyvän palvelun vuoksi. Witikkalan Kartanon tiloissa toimii sisustus- ja lahjatavaramyymälä, kahvila sekä legendaarisen kauppiaan Paavo Virtasen kauppamuseo. Astu sisään wanhan kartanon upeaan tunnelmaan, hörppää kahvit ruusukupeista, herkuttele leivonnaisilla, ja shoppaile ihanassa sisustus- ja vaateliikkeessä, joka on maakunnassa kuultu.  Jämsä on hyvin tunnettu myös huovasta, joten erilaisia kädentöitä on myynnissä useammassa keskustan liikkeessä, sekä myös tehtaan myymälässä.

Himos Golf on muiden golfkenttien tapaan tänä kesänä palvelut pelaajia ennätysmäärät.  Näitä pelaajia on myös majoittunut tänä kesänä Himoksella merkittävästi aiempaa enemmän. Lomalainen, jolla ei ole green card -korttia suoritettuna voi silti koettaa golf pallon lyöntiä esim. vesirangella. Golfilla on vuokrattavana mailoja ja pallot saa vuokrata automaatista ja sitten vaan lyöntiä testaamaan! Homma on huomattavasti vaikeampaa kuin miltä se näyttää…

Lähimatkailu koronan jälkeen?

Ainakin Himoksella olemme saaneet paljon kiitettävää palautetta asiakkailta, jotka aiemmin eivät ole lomailleet kesällä Himoksella tai ylipäätään juurikaan Suomessa. On ollut ihastuttavaa tarjota mielekkäitä kokemuksia asiakkaille, jotka ovat tulleet mökkeilemään Himokselle. Näillä ikimuistoisilla lomakokemuksilla uskomme, että ”hyvä sana kauas kiirii” ja moni tulee vielä vuosien saatossa uudestaan Himokselle lomailemaan, vaikka matkustus ulkomaille normalisoituisi.

Olemme myös saaneet paljon kokemusta kesälomaa viettävistä matkailijoista ja näin kehittäneet entisestään toimintaamme. Himos on jo melkoisen tunnettu kesän tapahtumista ja meillähän onkin touko-, syyskuu melkeinpä joka viikonloppu joku tapahtuma tai festivaali Himoksella. Tapahtumavieraat haluavat olla ihan Himoksen keskustassa ja lomaansa viettävät mieluustikin ottavat mökin hieman kauempaa, omasta rauhasta. Toivomme, että tämän kesän asiakkaista moni palaa lomailemaan vielä uudestaan tulevina kesinä.

Korona-aika on ollut kaikella tapaa hankalaa, mutta ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Koronan vuoksi varsin moni on jo tutustunut lähimatkailukohteisiin ja saanut kokea niissä hienoja ja upeita elämyksiä, aivan kuten ulkomaan matkoillakin.  Uskomme, että tulevinakin vuosina lähimatkailu on kiinnostava ja turvallinen vaihtoehto suomalaisille matkustaa ja hakea elämyksiä.

Tervetuloa Himokselle!

HimosLomat keskusvaraamo

Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi