Lasten hiihtoladut Himoksella

Tämän kertainen blogiteksti on peikkoladulla lastensa kanssa hiihdelleen HimosLomien työntekijän käsialaa


Leuto ja lumeton alkutalvi on taittunut sellaiseksi oikeaksi talveksi, josta aina pimeyden aikaan loskan keskellä haaveillaan. Näin tietysti myös Himoksella! Himoksen laskettukeskuksen rinteet ovat olleen auki jo useamman viikon ja muutkin lumiharrastukset ovat mahdollisia luonnonlumen määrän ollessa näin hyvä. Luonnonlunta on tarpeeksi muun muassa latujen avaamista varten.

Himoksen peikkolatu lapsien hiihtoharjoittelun piristäjänä

Himoksen latuosuuskunta ja HimosLomat ovat yhteistyössä avanneet lapsille peikkoladun Himoksen Länsirinteiden läheisyyteen. Siellä hiihdon ensikertalaisten ja vasta vähän hiihtäneiden lasten on hyvä harjoitella hiihdon perusteita. Toki ladulle mahtuu aikuisiakin hiihdon ensikertalaisia harjoittelemaan.

Peikkolatu kiertää muutaman sadan metrin mittaisen lenkin Kuikkajärven ympäri keskellä Himoslaaksoa. Latu on tasainen ja valaistu, joten harjoittelulle on hyvät puitteet ja valaistu latu mahdollistaa saunalenkin teon myös myöhäisempään aikaan, kun luonnonvalo on jo vähissä.

Hiihtoladut Himoksella vastaavat suureen kysyntään

Harrastustoiminnan ja monien liikuntapaikkojen ollessa kiinni tai vain rajatusti auki, erilaiset ulkoaktiviteetit saavat alati kasvavan harrastajakunnan. Myös urheiluliikkeet ovat raportoineen suksimyynnin olleen tänä vuonna parempi kuin moneen vuoteen. Himoksellakin laduilla on liikkeellä paljon väkeä ja liikkujien ikähaarukka on laaja. On hienoa nähdä, että 90-luvun karpaasi-Suomen kouluissa pakkohiihtämisellä pelotellut lapsukaiset ovat tänä talvena uskaltautuneet laduille sankoin joukoin. Ehkä he ovat viimein löytäneet hiihtämisestä sitä laturiemua, josta heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat yrittäneet selittää jo vuosikymmeniä.

Sama hiihtokärpänen on puraissut meidän perheemme aikuisia jo muutama vuosi aikaisemmin ja yritämme siirtää innostusta myös perheen pienimpiin. Peikkolatu on siihen mahtava mahdollisuus myös siksi, että tarinallisin peikkokuvin koristellun ladun kiertämisessä lasta on helppo kannustaa hiihtämään eteenpäin katsomaan, mitä seuraavassa peikkokuvassa tapahtuu.

Lasten latu Himoksella on avoin kaikille

Ollessamme tutustumassa peikkolatuun, ladulla oli paljon eri-ikäisiä ja -tasoisia hiihtäjiä. Suloiset pienet ensikertalaiset suksillaan mahtuivat hyvin vauhdikkaasti hiihtävien harrastajien joukkoon. Lasten ladulla, samoin kuten kaikilla Himoksen laduilla, on sallittua harjoitella, edetä hitaasti ja tarvittaessa kaatua. Laturaivo on asia, jota Himoksella karsastetaan, eikä hyväksytä ollenkaan! Peikkolatu on myös tarkoituksella tehty lyhyeksi ja tasaiseksi, jotta harjoittelu voidaan aloittaa turvallisesti ja helposti.

Peikkoladun varrella on nähtävillä Himoksen peikkojen kuvia, jotka tsemppaavat pikkuhiihtäjiä eteenpäin. Hiihtämisen harjoittelu sujuu helpommin, kun reitin varrella on jotain mielenkiintoista. Helposti kyllästyvään hiihtäjään voisi toimia kuvien ryhdittämä tarina peikkojen talvipäivästä, jonka kanssahiihtäjä kertoo kuvien rytmittämänä.

Hiihto on parhaimmillaan mahtava kokoperheen harrastus ja kuntoilulaji, jossa lapsen kehon hallinta, kunto, hapenottokyky ja tasapaino kehittyvät koko kropan osalta. Harjoittelu ei silti saa olla totista ja tavoitteellista, koska useimmissa tapauksissa tämä johtaa lajin totaaliseen hylkäämiseen ja pitkäaikaiseen karsastukseen hiihtoa kohtaan.

Länsirinteiden läheisyydessä lapsien ladulle hyvä keskeinen paikka

Länsirinteiden läheisyydessä olevat ladut tuovat hiihtämisharrastuksen lähelle kaikkea Himoksella. Iso osa mökeistä on kävelymatkan päässä laduilta. Samoin kävelyetäisyydeltä löytyvät Länsirinteiden ja ravintola Rinteen palvelut. Himos Center ja Himos Center marketin tarjonta ovat lähellä. Kyllähän kunnon lenkin jälkeen pieni herkuttelu esimerkiksi kaakaon ja munkin merkeissä jättää pikkuhiihtäjälle mukavan muistijäljen hiihtämisestä.

Samoilla alueilla on mahdollisuus monenlaiseen muuhunkin talvitoimintaan. Lumikenkien vuokraus ja testaaminen golfkentän aukeassa maastossa on kokemisen arvoista. Sähkökäyttöisten fatbikejen vuokraus vie ulkoilijan nopeasti kauemmaksikin maisemia ihailemaan ja ulkoilusta nauttimaan. Potkukelkat ja retkiluistimet johdattavat ulkoilijat Patalahden jäälle, joka varsinkin aurinkoisena päivänä on kappale kauneinta Suomea.

Himoksen ja Jämsän ladut sopivat kaikenlaisille hiihtäjille

Himoksella ja Jämsässä on kilometreittäin tarjolla latuja monenlaisille hiihtäjille. Osa laduista kulkee jäällä tai tasaisemmalla maalla ja osa taas haastavammassa maastossa. Itseään haastaa haluavat pääsevät hiihtämään ylös Himoslaaksosta Himoksen pohjoishuipun päälle, missä kulkee reilu neljän kilometrin valaistu latulenkki. Pidempää lenkkiä kaipaavat pääsevät Himokselta Jämsään kääntymään tai Patalahden yli mentäessä, Himosrannan kautta on auki koko Jämsänkoskelle päin aukeava latuverkosto.

Täältä löydät ajantasaisen tiedon latujen kunnosta ja latukartat.

Tervetuloa hiihtämään Himokselle!

 

HimosLomat keskusvaraamo

Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi