Hirvikartano ruokkii kehoa ja mieltä

Normaali elämä on tällä hetkellä ripeää. Asioita tapahtuu silmän räpäyksessä ja niihin reagointi ja niistä tiedottaminen tapahtuvat hämmästyttävän nopeasti. Hirvikartanon mailla tämä kaikki nykyaikainen hömpötys katoaa ja on helppo vain olla. Jo pihapiiri, saatikka sitten kartanon sisätilat, ovat kuin hyppy menneisyyteen ja rauhallisempaan elämän menoon.

Maukasta ruokaa vanhan ajan ympäristössä

Useimmiten tuvan suuri leivinuuni rätisee ja luo lämpöä. Erilaiset ruoantuoksut ja keittiön kolinat luovat tunnelman, joka on yllättävän rentouttava. Hirvikartanolle on onnistuttu luomaan ajatukset menneisiin aikoihin suuntaava fiilis. Ympäristöön sopivasti suosittelemmekin kännyköiden pitämistä taskussa, jotta saadaan aikaa ja tilaa keskustelulle oman porukan kesken. Ja saattaapa kartanon henkilökuntakin äityä jutustelemaan askareidensa ohessa.

Maalais-gourmet on termi, jolla Hirvikartanon väki itse kuvailee ruokaansa. Maukkaus, puhtaus, lähiruoan suosiminen ja itse kerättyjen marjojen ja sienien käyttö ovat Hirvikartanon keittiön peruspilareita. Nälkäisenä emme ole kenenkään kuulleen Hirvikartanolta lähteneen. Enemmänkin valitellaan liian täyttä vatsaa, joka on seurausta niin hyvästä ruoasta, että viimeinenkin muru lautaselta on päätynyt ruokailijan vatsaan.

Hirvikartanolle on Himos Centeriltä matkaa noin 10 kilometriä. Matkan sinne voi taittaa joko autolla, mönkkärillä, polkupyörällä tai patikoiden Himoksen metsien läpi. Merkattua reittiä Hirvikartanolle ei metsien kautta kulje, mutta metsissä tottunut kulkija varmasti löytää perille. Himos Safareiden valikoimasta löytyy myös Hirvisafari, jossa mönkkäreillä kurvataan tutustumaan Hirvikartanon tiluksiin ja eläimiin.

Metsien sarvieläimet tutuksi turvallisesti

Hirvikartanon eläintarha on rakkaudella ja huolenpidolla ylläpidetty muutaman eläimen kokoontuma. Tutustumaan pääsee hirviin, täpläkauriisiin ja poroihin, joista jokaisella on oma nimensä ja luonteensa.

Tunnetuimmat hirvikartanon asukit ovat hirviä. Hirvi on Suomen merkittävin riistaeläin ja suurikokoisin hirvieläin. Tämä metsien rauhallinen sarvipää voi painaa jopa 600 kg. Useimmiten hirviä pääsee näkemään läheltä vain eläintarhoissa tai huonossa tapauksessa hirvikolarin yhteydessä. Himosvuoren takamailla, metsien reunustaman Hirvikartanon mailla hirveä voi päästä jopa pussaamaan! Hirvikartanon hirvet Sauli ja Jenni ovat varsin tottuneita ihmisiin, joten hirveen tutustuminen lähietäisyydeltä ei missään muualla ole yhtä helppoa ja hauskaa. Vuodesta 2017 saakka nämä ahkerat somekasvot ovat työskennelleet Ravintola Hirvikartanolle, jonne parivaljakko muutti Ranuan eläinpuistosta.

Hirvien lisäksi Hirvikartanolla voi tutustua täpläkauriisiin. Täpläkauris on toiselta nimitykseltään kuusipeura ja niitä on Suomessa vain muutama sata yksilöä luonnonvaraisesti. Täpläkauris, tai tutummin Bambi, on ollut yleinen tarha- ja puistoeläin ja sitä kautta se on levinnyt useille alueille ympäri maailman. Wikipedian mukaan täpläkaurista elää Suomessa vain kolmella eri alueella, eli näiden kohtaaminen muualla kuin Hirvikartanolla voi olla haastavaa. Kolmas Hirvikartanon eläintarhan laji ovat porot. Hirvikartanon porot asuvat samassa aitauksessa täpläkauriiden kanssa ja nämä leppoisat elukat ovat muuttaneet Hirvikartanon maille Ähtärin eläinpuistosta.

Syyslomalla Himokselta Hirvikartanolle eläimiä katsomaan

Vierailu Hirvikartanolla ja sen eläintarhassa on mahdollista aukioloaikojen puitteissa. Ruokailijoille visiitti eläintarhan puolella on ilmainen ja muille kävijöille näihin söpöläisiin tutustuminen maksaa 7 € / hlö. Syyslomaviikolla esittelyt ovat mahdollisia tiistaina 13.10. klo 14, torstaina 15.10. klo 14 ja lauantaina 17.10. klo 14. Esittelyyn ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan voitte mennä suoraan Hirvikartanolle. Lisätietoja Hirvikartanosta löytyy heidän » nettisivuiltaan.

Ajo-ohjeita tai Hirvisafaria voit kysellä Himos Centerin vastaanotosta, Länsi-Himoksentie 4.

 

HimosLomat keskusvaraamo

Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi