Melontaa Himoksen ja Jämsän seudun kansallismaisemissa

Tämänkertaisessa blogissamme vieraskynään on tarttunut erä- ja luonto-opas Ilkka Talvi. 

Melomaan Himokselle ja Jämsään?

Muualla Suomessa Jämsä tunnetaan ehkäpä parhaiten Himoksen laskettelukeskuksesta ja Himos paremmin kuin Jämsä. Seudulla on kuitenkin myös paljon muutakin tarjottavaa, kuten monet melontareitit. Maisemaa rikkovat moninaiset melontaan sopivat vesistöt: Päijänne, Wanhan Witosen-melontareitti, Jämsänjoki sekä Isojärven vuonomainen järvi, unohtamatta lukuisia kapeita kalliorantaisia jääkausien muotoilemia pienempiä järvialtaita. Himoksen ja Jämsän seudun vesistöistä löytyy jokaiselle taidon ja tason mukaisia melottavia kohteita.

Vuosien saatossa itselleni on näistä kohteista noussut kaksi ylitse muiden. Ensimmäisenä Isojärvi, joka selkineen on joskus täysin seesteinen, vain kajakin kokka liplattaa, tai toisinaan tuulisena päivänä jopa ärjyvä! Silloin on syytä miettiä reitin valintaa, mutta kuitenkin nauttia ja nauraa vaahtopäiden seassa. Oi sitä tekemisen meininkiä!

Ajatus lepää iltaisena hetkenä Isojärven kansallispuistossa.

Entäpä se toinen suosikki? Se on tietysti Kankarisveden Varpaisniemen hiekkarannan ja Vihatinsalon välinen saaristo, josta pääsee piipahtamaan Sovijärven puolelle kapeaa ja tosi mutkaista lyhyttä jokea pitkin; omat takavalot vain vilkkuvat! Tämä on muuten osa Wanhan Witosen-melontareittiä.

Tänä kesänä, vuonna 2019, Wanha Witonen on ollut erittäin suosittu melojien keskuudessa. Siihen on varmaankin vaikuttanut rantautumispaikkojen uusiminen ja raivaus sekä viime kesää parempi vesitilanne. Kesän aikana on reitillä vieraillut myös lukuisia ryhmiä kaukaa ulkomailta asti, kuten Pakistanista.

Jämsänjoki ja iloiset pakistanilaiset

Himoksen kupeessa sijaitseva Patalahti on pidetty melontajärvi. Kiireiselle lomailijalle se on helposti lähestyttävä ja liki. Järvi tarjoaa maisemaltaan kaunista jämsäläistä maalaismaisemaa 9-tien lähellä ja näkymät Himosvuoren kesäisille rinteille.

Upeaa ja mahtavaa!

Himoksen rannasta pääset pienelle melontaretkelle Patalahdessa aina Päijänteen suulle saakka.  Melontakalustokin kuljetetaan sinne mistä ryhmä haluaa lähteä, esimerkiksi Himoksella lomaileville se tuodaan Päijänteen rannalle, jonka läheisyydessä on merkittävä määrä Himoksen vuokramökeistä.

Melomaan on Jämsässä helppo päästä joko omalla kalustolla tai vuokratulla välineistöllä, joko oppaan kanssa tai ilman. Näitä palveluja tarjoaa Eräopaspalvelu Talvi, joka toimii yhteistyökumppanina HimosLomat Oy, Himoksen keskusvaraamon kanssa.

Kalustona Eräopaspalvelu Talvella on yksikkö- ja kaksikkokajakkeja, intiaanikanootteja ja 10 hengen Pocahontas-kanootti. Myös Himos Center vastaanotosta on vuokrattavissa muutama Himos Safarien avokanootti.

Tule siis nauttimaan Jämsän alueen kansallismaisemallisesta luonnosta ja vesistä yksin tai porukalla virkistyen ja nauttien!

Terveisin ja nähdään

Ilkka Talvi, erä- ja luonto-opas

www.eräopaspalvelutalvi.fi

Lisätietoa myös www.himoslomat.fi/loma-aktiviteetit/