Patikointi Himoksella

Vinkkilista patikointiretkelle

Patikointi Himoksella

Patikointi ei ole tähtitiedettä, mutta retkeilemään lähtiessä on hyvä muistaa muutama asia ennakkoon. Kokosimme vinkkilistan, jolla pääsee alkuun, mikäli patikointi ei ole vielä tuttua hommaa.

 

OTA SELVÄÄ REITISTÄ

On hyvä arvioida, kauanko reitillä kuluu aikaa sekä millainen maasto on. Ota aina kartta mukaan, tai esim. kuva puhelimella lähtöpaikan opastetaulusta, niin voit seurata missä olet menossa ja mihin suuntaan seuraavaksi pitää kääntyä. Muistathan, että mäkisessä maastossa myös vain parin kilometrin matkaan kuluu enemmän aikaa sekä voimavaroja. Erityisesti tämä kannattaa ottaa huomioon lasten kanssa liikkuessa.

 

Patikointikartta Himos

VARAUDU SÄÄN MUKAAN

Suomen sää on vaihteleva! Ota tarpeeksi vaatetta mukaan, sillä vaikka aurinko paistaisikin, niin tiheässä metsässä on varjoisaa. Ohut pitkähihainen on hyvä pitää siis mukana sateen tai tuulen varalta ja tarpeen vaatiessa se suojaa myös ihoa auringossa palamiselta tai hyttysiltä.

 

PUE HYVÄT KENGÄT

Patikoimassa olet koko retken jalkojesi päällä, joten varsinkin pidemmillä päiväretkillä kannattaa varautua hyvillä ja tarpeeksi tukevilla kengillä. Jos on ollut sateista niin muista kumisaappaat, sillä metsässä kosteus säilyy pidempään!

VESIPULLO

Kun ihminen hikoilee kuumuuden tai rasituksen takia, menettää keho vettä. Muista siis aina ottaa vesipullo mukaan ja nauttia riittävästi vettä, jottei nestehukka pääse yllättämään.

 

MUISTA EVÄÄT!

Luonnossa ruoka maistuu erityisen hyvältä, ja tasainen verensokeri auttaa myös jaksamaan koko patikointiretken hymyssä suin! Pakkaa mukaan esimerkiksi omena, banaani tai pähkinäpussi, jotka kulkevat kätevästi repussa ja joista saa nopeasti energiaa. Pidemmälle retkelle kannattaa varautua myös esim. eväsleivillä tai makkarapaketilla jos tiedät, että reitin varrelta löytyy nuotipaikka. Jos et muistanut valmistautua etukäteen, niin kaupan valmis kolmioleipä on kätevä ottaa mukaan retkelle. Muista kuitenkin aina ottaa roskat mukaasi retken päätteeksi.

 

Patikointi Himoksella

SYTYKKEET & PUUKKO

Jos tarkoituksena on nauttia eväät nuotiolla, muista sytykkeet! Puita löytyy usein paikanpäältä, mutta kannattaa ottaa esim. sanomalehteä, kananmunakenno tai muuta pahvia sytykkeeksi. Myös puukko on hyvä olla matkassa, sillä saa tarpeen tullen esim. vuoltua makkaratikkuja. Äläkä unohda tulitikkuja!

WC-PAPERI

Usein retkeilupaikoilta löytyy puucee, mutta niissä ei välttämättä ole paperia jäljellä, ota siis pieni määrä wc-paperia tai nenäliinoja mukaan.

 

ENSIAPUTARPEET

Luonnossa on hyvä olla tarkkaavainen ja noudattaa varovaisuutta, mutta silti voi sattua pieniä haavereita. Retkillä onkin hyvä pitää mukana ainakin laastareita, sekä kesällä lääkitys käärmeen ja hyönteisten puremiin.

ÄLÄ KIIREHDI

Luonnossa liikkuminen ei ole suorittamista tai kilpailu aikaa vastaan. Kävele rauhassa ja luontoa tarkkaillen, jo 20 minuutin oleskelu metsässä lievittää stressiä ja rentouttaa – retkeilystä kannattaa siis rauhassa ottaa kaikki irti!

HIMOKSEN PATIKOINTIREITIT

  • Himoshuipunreitti 6 km
  • Huipun eräpolku 4 km
  • Paljakka 4,4 km
  • Sammalsuonreitti 3,3 km
  • Kivilaavunreitti (osin merkkaamaton) 12 km

Lue lisää patikointireiteistä täältä »

Karttoja omatoimiseen retkeilyyn Himoksen alueella on saatavissa Himos Centerin vastaanotosta.

Muita luontokohteita lähialueilla:

  • Isojärven kansallispuisto
  • Juveninkoski
  • Rotkojärvi
  • Synninlukko
  • Vororotti

Lue lisää kohteista täältä »

Lisätiedot ja opastetut retket

Himos keskusvaraamo
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi