Namaste Himos

Luova flow joogan avulla

Luova flow joogan avulla

Tällä kertaa blogitekstimme on joogaohjaaja Emilia Haljalan käsialaa. Haljala on yksi ensi kesän Namaste Himos -joogafestivaalin ohjaajista, ja pohtii kirjoituksessaan joogan ja luovan flown välistä yhteyttä.

Viime vuonna Intiassa joogakoulutuksessa ollessani koin joogan parissa henkilökohtaista maailmaani mullistavan kokemuksen. Joogan rauhoittavat, rentouttavat ja tasapainottavat vaikutukset olivat kyllä tuttuja juttuja, mutta en osannut hahmottaa sen kokonaisvaltaista merkitystä.

Matkan aikana olin yrittänyt kirjoittaa lyhyttä käsikirjoitusta, mutta teksti takkuili. En löytänyt sopivia sanoja. Aamuin illoin tuijotin tyhjää paperia. Turhautti, sillä luovuuteni tuntui olevan häipynyt, enkä tiennyt minne. Mitä enemmän asiaa ajattelin, sitä useammalle solmulle ajatukseni menivät. Ei ihme, sillä yritin luoda jotain uutta vanhojen ajatusten sekamelskasta.

Eräänä aamuna aloitimme aurinkotervehdysmaratonilla. Olin hyvin tietoinen liikkeistäni ja jokaisesta hengenvedostani. Ensimmäiset 15 kierrosta olin tuskastunut, väsytti, eikä olisi huvittanut liikauttaa raajaakaan. Intian kuuma ja kostea ilmasto eivät auttaneet asiaa. Muistan vain odottaneeni opettajan lupaa lopettaa, kunnes yhtäkkiä tapahtui muutos. Liike tuntui soljuvan kepeästi itsestään, kaikki tuntui hetkessä kevyemmältä. Mieleni lähti luomaan kuin tyhjästä selkeää jatkoa tarinalle, jonka kanssa olin tuskaillut monet päivät. Tuntui kuin olisin itse vain tarkkaillut mieleni työskentelyä sivusta kehoni jatkaessa liikettä. 30 aurinkotervehdyksen jälkeen opettaja vihdoin käski lopettaa. Muistan ajatelleeni “Nyt jo, vastahan minä pääsin alkuun”.

Se oli aito kokemus maagisesta, luovasta flow -tilasta, jolloin luovuus virtasi luonnollisesti ja pakottamatta. Oivalsin, että jooga parantaa juuri niitä ominaisuuksia, jotka ovat oleellisia luovassa itseilmaisusssa, olipa kyseessä arkipäivän ongelmanratkonta tai taide.

Tähän kuuluisaan flow-tilaan pyrimme usein taiteentekijöinä. Jospa onkin niin, että tämän salaperäisesti syntyvän tilan lähtökohtana on vain yksinkertainen tekijä nimeltä rentous, jota on yritetty vuosisadat tavoitella niin päihteiden kun meditaation avulla.

Namaste Himos

Mietin elämääni hieman taaksepäin ja huomaan, että parhaat ideat ja ajatukset ovat syntyneet helposti ilman tuskailua, levollisessa olotilassa. Kun luovaa prosessia varjostaa suorituspaineet, syntyy ainoastaan väkisin väännettyä materiaalia, josta tekemisen ilo on kaukana. Mikään ei virtaa luonnollisesti, ei edes hengitys. Kiireen keskellä on helppo unohtaa mielen ja kehon rauhoittaminen, vaikka se saattaisi olla viisain valinta juuri silloin. Väkisin puskeminen on kyllä tehokasta omien voimavarojen kuluttamisen suhteen, mutta hyvästä lopputuloksesta se ei tuo takeita.

Teatterikoulussa opiskellessani koin suurta ristiriitaa. Siitä huolimatta, että olin ympäristössä, jossa luovuus oli enemmän kuin sallittua, koin luovuuteni tukahtuvan. Aikataulu oli tiukka ja töitä oli paljon, eikä minulla ollut aidosti toimivia keinoja palautumiseen. Elin epätasapainossa ja jatkuvassa stressitilassa. Luovuutta varjosti pelko epäonnistumisesta.

Luovuus on meissä kaikissa jo syntyessä. Lapsena leikimme, annamme mielikuvituksemme virrata vapaasti. Pikku hiljaa matkalla aikuisuuteen meille usein opetetaan mikä on “oikea” tapa tehdä asioita, luonnostaan luova mieli rajoittuu kun pyrimme tekemään asioita “oikein”. Pelko on luovuuden pahin vihollinen. On pelottavaa olla herkkä, rehellinen ja erilainen, mutta nämä ovat niitä elementtejä, jotka tekevät luovuudesta juuri niin ainutlaatuista.

Intialainen filosofi Osho puhuu myös levollisuuden vaikutuksesta luovuuteen. Kun olemme jatkuvasti aktiivisia, lakkaamme olemasta tehokkaita. Nyky-yhteiskunnassa aktiivisuuden ihannointi on mennyt niin pitkälle, että kulutamme hirvittävän määrän energiaa myös epäolennaisiin askareisiin. Täytämme aikamme aktiviteeteilla, jotta vaikuttaisimme tehokkailta. On hyvä pysähtyä välillä tarkkailemaan omaa tekemistään ja miettiä, millä on oikeasti merkitystä. Kuten Osho kuvailee Creativity -kirjassaan, aktiiviteetti ja toiminta ovat kaksi eri asiaa. Aktiviteetti on hyvin usein epäoleellista ajan täyttöä, jonka takana on levottomuus. Teemme jotain, koska emme osaa olla tekemättä mitään. Toiminta on puolestaan rentoudesta ja levollisuudesta lähtöisin oleva spontaani toiminto, jonka impulssi syntyy läsnäolosta. Voidaan jopa ajatella, että aktiviteetti on määrällistä tekemistä, toiminta taas puolestaan laadukasta.

Joogan tuodessa meitä lähemmäksi itseämme, opimme tietoisesti tarkkailemaan omaa kehoa ja mieltä. Silloin on helpompi tehdä havaintoja toimimattomista toimintamalleista ja ajatuksista, jotka saattavat seistä luovuutemme edessä. Luova prosessi itse tapahtuu jossain tietoisen ja tiedostamattoman rajamailla. Kun mieli rauhoitetaan ja “tyhjennetään”, luodaan tilaa jollekin uudelle. Eihän maalaustakaan maalata vanhojen luomusten päälle, eikä kirjailija kirjoita kirjaa vanhan tekstin päälle. Uuden syntymistä ja luomista varten tarvitaan tyhjää tilaa.

Luovuus mahdollistaa yksilön sisäisen elämän ilmaisun, joka tekee elämästä merkityksellistä ja ainutlaatuista. Joogan avulla olen omaksunut myötätuntoisemman asenteen kaikkeen, jonka ansiosta myös luovuus on alkanut virrata luonnollisemmin ilon kautta.

/ Emilia Haljala
Namaste Himos

Joogan ja taiteen yhdistäminen luovuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi on lähellä Emilia Haljalan sydäntä. Luovan flown ja joogan yhteyttä pääsee hänen ohjauksessaan etsimään Namaste Himos -joogafestivaaleilla 20.-22.7.2018. Tapahtumaviikonloppuna luvassa workshopeja myös mm. aurinkojoogaan, syvärentoutukseen, parijoogaan, restoratiiviseen joogaan sekä luonnollisen läsnäolon meditaatioon liittyen.

Tutustu Namaste Himos -joogafestivaalin ohjelmaan tästä!

Lue lisää tapahtumasta www.himoslomat.fi/namastehimos

Namaste Himos on nyt myös Facebookissa »

Majoitus- ja lippuvaraukset

Himos keskusvaraamo
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi