Hengitä itsellesi elinvoimaa | Namaste Himos-joogafestivaali

Tämän blogitekstin on kirjoittanut hengitysvalmentaja Arttu Lipsonen, joka tunnetaan myös nimellä ”Breathingman”. Artun oppeihin pääset Himoksella Namaste Himos-festivaaleilla 10.-12.6.2022.

Namaste Himos joogafestivaali

Hengitä itsellesi lisää elinvoimaa

Tiesitkö, ettei ole yhdentekevää miten hengitämme, sillä hengityksellä on suuri vaikutus hyvinvointiimme. Pelkästään opettelemalla hengittämään oikein, keho ja mieli saavat edellytykset toimia paremmin. Kun mieli tyyntyy ja stressi vähenee, saa elimistön immuunipuolustus lisää muskelia taistella erilaisia sairauksia vastaan. Ja tietysti yleisfiilis on parempi. Breathingman-hengitysvalmennukset sisältävät yksinkertaisia ja tehokkaita fysiologisia harjoituksia, joita on tutkittu tieteellisesti myös länsimaissa.

”Valmennuksiini osallistuu ihan tavallisia Matti ja Maija Meikäläisiä, jotka haluavat uusia työkaluja rentoutumiseen, palautumiseen, terveyteen ja parempaan uneen. Lisäksi valmennan myös aktiiviliikkujia ja urheilijoita, jotka haluavat saada treenistään ja palautumisestaan oikeiden hengitystekniikoiden avulla optimaalisen hyödyn irti.” toteaa hengitysvalmentaja Arttu Lipsonen.

Namaste Himos joogafestivaali

Hengitys on tekniikkalaji

Miten sitten kuuluisi hengittää, että homma sujuisi terveyden näkökulmasta oikein? “Moni voi ajatella, että keuhkot ääriään myöten täyteen on paras tekniikka lisätä hapen saantia soluihin, mutta paradoksaalisesti hengittämisessä hyvä ohjesääntö on, että vähemmän ja rennommin on enemmän. Kehon terveyttä tukeva hengitystapa on hidas, rauhallinen ja rento. Pallea ja alimmat kylkiluut hoitaa hommaa. Näin kaasuvaihto toimii tehokkaasti, hiilidioksidin määrä veressä pysyy sopivana ja kehosi kykenee ottamaan happea hyötykäyttöön paremmin.”

Suuhengittäjälle nenähengitykseen siirtyminen on ensimmäinen askel kohti terveellistä hengitystä. Nenähengitys saa ilmatiet pysymään kosteina ja auki, minkä lisäksi hengitysilma lämpenee ja suodattuu sisäänhengityksen aikana keuhkoystävälliseksi. Samalla suuri osa ilman epäpuhtauksista ja bakteereista jää nenän limakalvoille sen sijaan, että jatkaisi matkaansa suoraan keuhkoihin. Nenähengitys aktivoi pallealihasta mikä syventää ja hidastaa hengitystä ja auttaa esimerkiksi ylläpitämään parempaa ryhtiä. Nenän kautta hengittäessä erittyy myös anti-inflammatorista typpioksidikaasua, joka auttaa vähentämään tulehduksia ja mm. parantaa verenkiertoa keuhkoissa. Lisäksi nenähengitys tutkitusti rauhoittaa hermojärjestelmää aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Tällä puolestaan on oleellinen rooli elimistön palautumisessa ja stressin tai vaikkapa ahdistuksen tai paniikkihäiriön hallinnassa. Terveellisen arkihengityksen lisäksi erityisillä hengitysharjoitteilla on tärkeä rooli.

Namaste Himos joogafestivaali

Opettele hengittämään oikein

Arttu Lipsonen on opiskellut hengitystekniikoita pitkään, monissa eri koulukunnissa eri puolilla maailmaa. Hän on opiskellut tunnettujen kansainvälisten kouluttajien ohjauksessa (mm. Patrick McKeown, Misha Sakharoff, Tulku Lobsang, Wim Hof, Govinda Krishna) Hän on perehtynyt myös kasvavassa määrin hengitysalan tutkimusaineistoihin ja opiskelee hengitystä jatkuvasti opiskelemalla, valmentamalla ja tekemällä harjoitteita itse. Arttu on sertifioitu Oxygen Advantage -valmentaja.

Hengitysharjoitteita voi tehdä ihan fiiliksen mukaan, mutta parhaisiin tuloksiin pääsee säännöllisellä harjoittelulla. Hyvä määrä harjoittelua on muutamasta minuutista tuntiin päivässä vähän asiakkaan tavoitteista ja tilanteesta riippuen. Lempeitä harjoituksia voi tehdä muun puuhastelun lomassa lyhyissä jaksoissa pitkin päivää. Voimakkaiden harjoitusten kanssa sen sijaan maltti on valttia, ja niiden osalta kerta päivässä tai muutama kerta viikossa riittää. Yleensä tavoite on saada mahdollisimman hyvät tulokset ilman, että harjoitteluun täytyisi kuluttaa ylimääräistä aikaa.

 

Hengittäminen on kehonhuoltoa

Hyvinvointi on Arttu Lipsosen mielestä kokonaisvaltainen asia. “Jokaisella elämänvalinnallasi ja kaikella mitä teet, on vaikutusta hyvinvointiisi. Myös hengittäminen on mitä suurimmassa määrin kehonhuoltoa. Kun hengität oikein, parannat palautumistasi ja stressitasosi alenevat. Kun stressitasot ovat alhaalla, uni on parempaa, ruuansulatus toimii ja treeni maittaa paremmin. Yksi hyvä asia saa aikaan toisen, ja pian hyvän kierre on valmis.”

Kiinnostaisiko sinuakin oppia hengittämään paremmin? Nähdään kesäkuussa Himoksella Namaste Himos-joogafestivaaleilla!

 

Namaste Himos-joogafestivaali järjestetään Himoksella 10.-12.6.2022

Tervetuloa luomaan yhteyttä itseesi ja toisiin!

HimosLomat
Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
puh. 020 711 9200
himoslomat@himoslomat.fi

Tutustu lisää Namaste Himos-joogafestivaaliin »